Казкова дегустація

            18 березня бібліотекар сектору угорської літератури Меланчук Г.Й. організувала казкову дегустацію по збіркам народних казок Арань Ласлова для учнів 5 – го А класу ЗОШ №3 ім.Ж.Перені.

                  Ласло Арань (угор. Arany László; 24 березня 1844НадьсалонтАвстрійська імперія — 1 серпня 1898БудапештАвстро-Угорщина) — угорський прозаїкпоетперекладачфольклорист. Трансильванський угорець. Народився в сім’ї поета Яноша Араня.

                Автор прозових і поетичних творів, збірок народних казок, літературних перекладів, досліджень. Збирав оригінальні народні казки і 1862 видав їх окремим томом («Угорські народні казки»), потім опублікував поетичну розповідь на основі угорської легенди Ельфріда, був прийнятий до літературного товариства імені Братів Кішфалуді. Відомий також своїми баладами, в тому числі «Welsh Бардо», опублікованій в 1863, в якій містилась прихована критика політики Габсбургів в Угорщині. 1872 анонімно опублікував роман у віршах «A délibábok hőse», який користувався великим успіхом.

Перекладав твори Шекспіра і Мольєра, сатиричну поему «Герой мрії».

У перенасичений інформацією час друковане слово набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, привертає увагу до проблем дитячого читання. З нагоди 175- річчя від дня народження угорського фольклориста Арань Ласло учні разом із бібліотекарем протягом години смакували казковими «ласощами» та «делікатесами». Бібліотекар нагадала дітям, що саме ці казки читали їх батьки коли були маленькими, на цих казках виросло не одне покоління,  вони актуальні і по сьогоднішній день. 

На заході прозвучав вірш, який написав Шандор Петефі своєму трирічному  хресному «Arany Lacinak”. Читаючи казки «A kis kakas gyémánt félkrajcárja», „A koró és a kis madár”, „A farkastanya”, „A kismalac és a farkasok”, „A kis ködmön” дітки обговорювали вчинки казкових героїв.

Чи любимо ми казку? На це питання у кожного відповідь однакова – «звичайно». Казка вчить добру і засуджує зло, вчить любити та цінувати працю, засуджує лінь, навчає сміливості, любові до прекрасного. Недарма народна мудрість передається через казку з покоління в покоління.

Залишити відповідь