Моделювання розвитку громади (#ГраСвітГромад)

Виноградівська центральна районна бібліотека спільно з ГО «Асоціація бібліотекарів Закарпаття» продовжує роботу над проектом ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який виконується Асоціацією міст України в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 
У простій та доступній формі бібліотекарі розкривають процес впровадження реформи децентралізації в Україні. Так, нещодавно, був організований вуличний інформаційно-просвітницький пункт «ГРОМАДна реформа: що дає децентралізація?».
Сьогодні, 6 травня 2019-го в рамках даного проекту в читальній залі книгозбірні було проведено моделювання розвитку громади (#ГраСвітГромад). Ролі віртуальної громади на себе одягнули Святослав Гал – директор Виноградівського будинку культури, депутат міської ради, Валерія Каналош – начальник інформаційно-аналітичного відділу та зв’язків з громадськістю Виноградівської міської ради, Віктор Черніков – керівник ТОВ «Закарпаттяелектросервіс» / валеолог-педагог Валіція – РУХ за Здоров’я та Добробут, Василь Кіш – журналіст інет-видання «Голос Карпат», Світлана Кедик – поетеса, редактор культурно-мистецького інет-видання «Виноградівські Вогні», громадський діяч. В якості модератора-банкіра виступила Мар’яна Марушка – керівник проекту, методист Виноградівської ЦРБ.
Гра має кооперативну стратегію – це коли гравці не грають один проти одного, а всі разом грають проти гри. Тобто ніхто не може виграти, чи програти. Програють, або виграють всі разом.
Імпровізована громада з назвою «Новоградарська», набула свого початку з кількома комунальними закладами, муніципалітетом, стартовим капіталом 100 умовних одиниць, що гравці назвали «стек», власними коштами (50 стеків) і наосліп вибраними ролями: чиновник, підприємець, пенсіонер, проповідник та переселенка, яку громада обрала мером. Боролися новоградарці за громаду щасливих людей.
В результаті, всі стали щасливими, адже розігрували сценарій щасливої громади.
Крізь особисті життєві обставини (що пропонує гра) гравці обирали різноманітні інструменти розвитку громади, разом вирішували їх доцільність та впровадження, підтримували один одного та досягали мети. 
Звісно, перенести гру в реальність не вийде, проте, принаймні, це дозволяє набути розуміння фінансової грамотності, податкової та політичної культури; навчає інструментам розвитку громади, моделюванню стратегії. 
Подібний атракціон бібліотекарі повторять згодом. Тож, слідкуйте за анонсами Виноградівської ЦРБ у соцмережі Фейсбук та на сайті.

 

Залишити відповідь