Моя Україна: Закарпаття

Свою Україну любіть,

Любіть її…

За неї Господа моліть!

Т.Г. Шевченко

День Незалежності нашої держави уособлює чимало асоціацій: боротьба, свобода вибору, свобода слова… виокремлює прикметники  нашої солов’їної: красива, квітуча,  милозвучна… Рідна. Рідна країна. Рідна мова. Рідний край.

Закарпаття де срібна роса виточує стежки патріотичної любові. Бо Україна, вона різна, вона сильна, вона багата, вона веселкова.

Працюючи бібліотекарем хочеться виділити  українську кольоровість  в книжках. Саме тому пропоную Вашій увазі невеличкий художньо-літературний експромт «Моя Україна: Закарпаття».

Фотоальбом «Зачаровані Карпати». Відкриваючи його Ви поринете  до Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку, Національного природного парку ”Синевир”. Якісні фоти якнайкраще проілюструють потребу перебувати там безпосередньо. 

«Геральдика Закарпаття» –  книжка не менш насичена кольорами та знаковістю, захопить мистецтвом зображення та опису гербів.

У фотоальбомі «Міста Закарпаття» Ви насолодитеся розповіддю про мальовничі і затишні міста та селища, про історичні особливості поліетнічного населення краю, що зумовили розмаїття культурних, архітектурних, мовних, обрядових, музично-фольклорних і побутових традицій.

Путівник Ярослава Достала по Підкарпатській русі  «Європейське коріння» захопить дослідженням туристичної й рекреаційної привабливості краю. Воно вабить сучасного читача своєю унікальною інформацією і є цінним джерелом  вивчення історії тих наших сіл і міст, яким довелося два десятки років  бути у складі однієї з найрозвиненіших демократичних держав Європи.

Фотоальбом «Загадки Закарпаття» познайомить з історією закарпатських замків. У виданні представлені результати археологічних розвідок на теренах Закарпаття.

Видання «Закарпаття – земля наближена до неба»  знайомить з Закарпаттям, як природною скарбницею  світового значення. Розповідає його історію  виокремлюючи  міста та відповідні їм райони: Ужгород, Мукачево, Хуст, Берегово, Виноградів, Іршаву, Перечин, Сваляву, Рахів, Тячів, селища Великий Березний, Воловець, Міжгір’я. Знайомить  з соціально-економічною діяльністю, розкриває туристичний потенціал, митецькі горизонти та досягнення спорту.

«Визначні пам’ятки Західної України»  розкривають історію  областей Західної України, ілюструють замки і фортеці, старовинні зображення та портрети власників, їхні герби, географічні карти, різноманітні малюнки на історичну тематику (лицарі, зброя, мечі, щити, тощо).

У подорож музеями Закарпаття  можна вирушити  видавничою серією «Закарпаття: філософія культури» з однойменною назвою «Подорож музеями Закарпаття».

Ну і звісно, невід’ємною частиною нашої неймовірно красивої, незалежної та вільної України є містечко на її крайньому Заході – Виноградів.

Тому не менш знакове місце   серед книжок представлених  у секторі краєзнавчої літератури займає видання Щура Володимира Івановича  «Нариси історії Севлющини» та Івана Біланчука «Виноградів – моє місто».

Історію, сьогодення та надії представляє журнал виданий до 750-ти річчя Виноградова «Севлюш-Виноградів».

Розбавити ознайомчу книжкову екскурсію краєзнавчою бібліотекою хочеться  літературним альманахом «Виноградів літературний» де автори Виноградова та Виноградівщини  якнайкраще представляють літературу краю  як невід’ємний культурний набуток місцевого соціуму: проза, поезія, драматургія.

«Я вважаю, що молитися треба рідною мовою, бо така молитва є найщирішою, а її шлях до Всевишнього – найкоротшим» – ось так висловлюється автор твору «Український  реквієм» заслужений діяч мистецтв України, композитор, хоровий диригент і педагог Василь Гайдук.

Власне, дана композиція «закодована» музичними символами в книзі стає заключною та однією з найбільш щемких. Адже це саме та книга,  що відлунює молитву мільйонів…

Ми – українці.

Ми – унікальні.

Ми – вільні.

Ми – незалежні.

Ми – суверенні.

Ми – цілісні у світобаченні та прагненні жити й  творити  СВОЮ УКРАЇНУ – ЄДИНУ, ВІЛЬНУ, НЕПОДІЛЬНУ, ПРЕКРАСНУ, РІДНУ.

Лариса Вовканич,

бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Виноградівської ЦРБ

Залишити відповідь