Карпатська Україна – пролог Української держави

Найменша держава з найбільшими національними амбіціями”, – так у міжвоєнний період у Європі називали Карпатську Україну – сучасну територію Закарпатської області.

Тоді, восени 1938-го, Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехо-Словацької Республіки.

За кілька місяців, 15 березня 1939-го – проголосила повну державну незалежність. Яка протривала лише кілька днів – на Карпатську Україну з війною пішла Угорщина.

Це був спільний план Німеччини та Угорщини, це була змова двох країн. 12 березня 1939 Угорщина отримала “зелене світло” на окупацію Карпатської України, і це вони реалізувати 14-18 березня в ході розпаду Чехо-Словацької Республіки – пояснють історики.

Карпатська Україна першою здійснила відкритий збройний спротив гітлерівським планам і виступила проти регулярних угорських військ. До зброї взялися добровольці Організації Оборони “Карпатська Січ”. Але сили були нерівні.

Молоді, не навчені, не озброєні достатньо українські війська ще не були здатні чинити достатньо сильного опору, але цей опір був справді безпрецендентним на той момент, коли Чехо-Словацька армія без жодного пострілу капітулювала в Богемії та Моравії, а карпатські українці, не маючи солідної бази, мужньо і гідно вступили в бій з ворогом – так говорять історичні записи.

Історія Карпатської України – яскравий приклад для сучасників в умовах війни на сході країни.

Бо історія Карпатської Січі – це історія про прагнення українців відстоювати свою свободу.

Саме про ці історичні події йдеться на сторінках видань, що запропоновані бібліотекарями на книжково-ілюстративній виставці «Карпатська Україна – пролог Української держави».

Ознайомитись з анонсованими книжками можна у читальній залі Виноградівської центральної районної бібліотеки.

Залишити відповідь