14 жовтня: Покрова, День козацтва, УПА та захисника України

14 жовтня українці святкують одразу чотири свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє – день створення УПА,  четверте свято – День захисника України.

День захисника України можна назвати одним з найважливіших свят для нашої країни в році. Це свято заснували на тлі загальної декомунізації і збройного конфлікту з Росією в Україні.

Під гаслом  «Сила нескорених» –  українці вперше відзначали свято Дня захисника України 14 жовтня 2014-го.

Довідково:

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

14.10.1942 – створення Української повстанської армії. Традиція відзначення дати народження УПА починається від наказу головного командира УПА Романа Шухевича за 1947-ий рік. Основною діяльності УПА була тактика двофронтової боротьби проти двох тоталітарних режимів – сталінського СРСР та нацистського Третього Райху.

2014 року українське суспільство відреагувало на російське збройне вторгнення, внаслідок чого підсилилися європейські та антирадянські тенденції декомунізації.

14 жовтня  вибране для Дня захисника України згідно історичної традиції  вшанування українського війська на Покрову.

Виноградівська центральна районна бібліотека окрім довідкової інформації пропонує Вашій увазі добірку книг, що якнайкраще ілюструють історію України: від козаччини до сучасності як у публіцистичній формі так і у різних художніх жанрах.

Усі бажаючі мають можливість завітати до книгозбірні  та безпосередньо ознайомитись з запропонованою літературою.

Залишити відповідь