Підсумки реалізації проєкту “Закарпаття. Спільно: посилення спроможності громадянського суспільства реагувати на війну”

Сьогодні на базі Виноградівської центральної публічної бібліотеки проведено підсумки реалізації проєкту “Закарпаття. Спільно: посилення спроможності громадянського суспільства реагувати на війну”за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Даний проєкт охоплював широкий спектр заходів, спрямованих на сприяння соціальній інтеграції та підтримці ВПО у громадах Закарпаття (Перечинська, Виноградівська, Іршавська, Батівська, Тячівська, Берегівська).
У ході зустрічі кожна з громад презентувала свої напрацювання та втілені ідеї. Так, наприклад Виноградівська громада презентувала проведені два інтеграційні заходи: літературно- мистецький вечір “Моя Україна- квітучий розмай” та «Зрозуміти, щоб припинити», і звичайно родзинку – соціальну послугу “Бібліоняню”. Основна мета якої – створення безпечної зони для інтелектуального розвитку, творчого дозвілля дітей з числа ВПО і не тільки, розвантаження батьків на деякий час, що є запорукою соціальної адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя громади сприяючи розбудові довірливого середовища у Виноградівській ТГ. В рамках реалізації проєкту бібліотека отримала бібліотечні стелажі та диванчик для оформлення дитячого куточку.
Модератор заходу, голова правління БФ”Центр громадських ініціатив” м. Перечин – Андрій Миколайович Вишняк зазначив: “Зрозуміти потреби ВПО можна завдяки збиранню та дослідженню інформації про них. Водночас правильний аналіз даних допоможе органам місцевого самоврядування зрозуміти проблеми, із якими стикаються жителі громад, зокрема ВПО, і сформувати рішення, які допоможуть розв’язати проблеми різних груп населення”.
Однозначно, що кожен презентрований досвід реалізації проєкту заслуговує на увагу та продовження. Хоч проєкт завершився та всі представники громад і надалі працюватимуть над вдосконаленням своїх ідей та рішень.
Захід завершився у невимушеній атмосфері, де у ході спілкування виникли ідеї спільного втілення їх у життя громад.
З щирими словами вдячності вичтупила п. Ірина (м.Київ) зазначивши: “Ми усвідомили, що інтеграція – це, з одного боку повне входження ВПО у місцеве соціальне, ментальне середовище, у громадське, економічне, культурне життя, у нормальні побутові умови.З іншого боку – це прийняття громадою нових людей, потенціал яких стає спільним ресурсом об’єднаної громади для подальшого спільного розвитку”.
Захід відбувся у рамках проєкту «Закарпаття. Спільно: посилення спроможності громадянського суспільства реагувати на війну» за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні
U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Залишити відповідь