Бережіть собори душ наших

У середу, 22 січня, жителі нашої країни вітатимуть один одного з Днем Соборності України. Це свято має вже більш ніж сторічну історію.

Власне, про важливу історичну подію мова йшла в читальній залі Виноградівської ЦРБ 21 січня.  До жвавого обговорення були запрошені учні 10 та 11 класів Виноградівської гімназії.

Невимушено та розкуто хлопці й дівчата підтверджували цінність об’єднання українських земель; акцентували на суміжності 100-річних подій з сучасною окупацією земель Східної України та Криму; визнавали, що така сучасність нівелює прагнення українців бути єдиною великою Україною, але разом з тим стверджували на можливості молодого покоління змінювати себе, ставлення один до одного незалежно від мови, регіонального розташування, релігійного чи політичного бачення. Дійшли до висновку, що вони  є і будуть українцями, а свято Соборності це важливий  історичний акцент, про який знають та прагнуть об’єднання (соборності) як українських земель так і об’єднання культурного, морального, традиційного.

Подібні імпровізовані уроки-співставлення минулого й теперішнього дозволяють молоді не тільки визначити для себе роль тої чи іншої події, а й ідентифікувати себе.

В процесі заходу  молодь зібрала карту України з пазлів від Заходу до Сходу, З Півночі на Південь. Єдине, що їх засмутило, то це відсутність Луганської та Донецької областей. Свідомий «вчинок» модератора Світлани Кедик, яка навмисне прибрала відповідні пазли, додав вагомості історичному фактажу України. Проте невдовзі Донецьк і Луганськ  у повному складі отримали своє визначене місце на Карті України, і звісно, Український Крим «повернувся» додому сполучившись з околицями Українського Херсону.

Додаткового історичного акценту надав перегляд документального фільму «Символи нашої волі».

Насамкінець учні ознайомились з книжково-ілюстративною виставкою «Моя суверенна Україна».

Довідково:

Вперше День соборності України відсвяткували у 1939 році в Хусті. Тоді це місто було столицею Карпатської України – чехословацької автономії.

А офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми.

Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву “Живий ланцюг”. Тоді люди вишикувалися ланцюгом” від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

На Закарпатті об’єдналися «живим ланцюгом» з с.Велика Копаня до Хуста.

Від того часу ідея проведення “живого ланцюга” стала доброю традицією. Такі акції влаштовують щорічно в різних куточках України, а в Києві 22 січня прийнято подібним чином “з’єднувати” два береги Дніпра – лівий та правий. Подібний флешмоб проводять, зокрема, на столичному мосту Патона.

Залишити відповідь