Інформаційно-просвітницькі заходи проведені у бібліотеках Виноградівської ЦБС присвячені Дню пам’яті жертв голодомору

Вшановуючи пам’ять мільйонів громадян, які стали жертвами Голодомору 1932 – 1933 років бібліотеками Виноградівської ЦБС спільно з громадськими організаціями, товариствами, педагогічними колективами шкіл організували і провели різноманітні інформаційно-просвітницькі заходи. А саме:

    22 листопада у районній книгозбірні для дітей  сумній і трагічній даті в історії нашого народу був присвячений хроноскоп пам’яті “Голодомор: душа горить і тане мов свіча”  для учнів 4-х класів ЗОШ №1. Крім розповіді бібліотекарів про факти голодомору 33-го, діти переглянули документальний фільм “Чорним по-білому”, а керівник Виноградівського районного відділення ГО Міжнародної академії літератури і журналістики Марія Селехман зворушила дитячі серця сумними розповідями про голодомор, які вона зібрала під час спілкування з очевидцями тих страшних років.

У зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів, з метою гідного вшанування закатованих українців та донесення до широкої аудиторії, передусім учнівської молоді з Виноградівської гімназії, об’єктивної інформації про трагічні події української історії 23 листопада у читальній залі виноградівської ЦРБ було проведено годину історичної пам’яті «І вітер, ставши на коліна, оплакує полеглих». 

Багато глибоких та змістовних слів було сказано ведучими заходу, основним меседжем яких був заклик довічно пам’ятати про закатованих у ті страшні голодні роки.

Для учасників заходу продемонстровано відео- та фотоматеріали, що дали змогу унаочнити жорстокі факти із життя українського народу у 1932-1933 роках. В уяві кожного постали жахливі картини знущання над українцями: опухлі і змучені від голоду діти, зневірені та знедолені дорослі, люди похилого віку.

Хвилиною мовчання та горінням свічок згадали закатованих голодом жертв геноциду Українського народу.

По завершенню заходу учні мали можливість ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою «Схилимо голови в скорботі».

24 листопада у бібліотеці-філії с. Веряця проведено хронометр пам’яті “Душа горить і тане, мов свіча”. Зав. бібліотекою ознайомила дітей з історичними фактами та спогадами про голодні роки на Україні. Були зачитані свідчення очевидців та поезії про голодомор. На завершення заходу присутні переглянули відеофільм та запалили свічку пам’яті.

24 листопада у бібліотеці-філії відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки «Чорна сповідь моє Вітчизни» присвячена Дню пам’яті жертв голодоморів. Учасники мали можливість ознайомитись з літературою у якій мова йде про штучний геноцид українського народу. По закінченню знайомства присутні взяли участь у акції «Запали свічку».

У Тисобикеньській сільській бібліотеці оформлено інформаційний стенд «Український народ: випробування голодом», переглянуто документальний фільм «Голодомор. Великий злам» із серії «Невідома Україна»

24 листопада у бібліотеки—філії с. Боржавське була проведена виховна година ‘’Пам’яті жертв голодомору’’, з метою   ознайомлення теперішнього покоління з жахливими роками голодоморів в Україні. Хвилиною мовчання   та запалюванням свічок  були пом’януті жертви голодомору. У ході заходу проведено обговорення книги Роберта Конквест ‘’Жнива Скорботи’’ Це переконлива спроба відтворити для широкого загалу якомога повнішу картину цієї  трагедії. Доповненням до заходу стала книжково-ілюстративна виставка ‘’Скорботний тридцять третій’’

24 листопада зав. бібліотекою-філією с. Дротинці спільно з шкільним бібліотекарем та учнями сьомого класу проведено годину пам’яті: “Голодомор: чорна сповідь моєї Вітчизни, її затамований біль”. Біля книжкової виставки проведено презентацію книги Кардаша “Злочин” .

До вшанування 85-х роковин тих страшних та сумних подій бібліотека – філіал с. Хижа провела годину реквієм «Україна пам’ятає , світ визнає» для учнів 9-го класу Хижанського НВК.

Бібліотечні працівники намагались розкрити для молодого покоління причини і наслідки Голодомору, виховуючи почуття співпереживання, патріотизму , поваги до минулого своєї країни. З короткою промовою  виступила  вчитель  історії М.І.Батин. Вона відзначила, що в історії ХХ-го століття Голодомор 1932-1933років в Україні посідає особливе місце, оскільки він був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а цілеспрямовано застосований тоталітарною владою на винищення українського селянства. Наприкінці заходу  проведено огляд літератури, яка увійшла в тематичну виставку – реквієм «Голодомор без строку давності. Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голодоморів.

До відзначення 85-річниці Голодомору в Україні в бібліотеці-філії с. Букове було проведено тематичну годину “Рана ,що не заживає”та підготовлено виставку “Голодомор:чорна сповідь моєї Вітчизни її затамований біль”

Залишити відповідь