День угорської мови

Рідна мова — це мова дитинства, мова казок і пісень, мова землі й трави, що вибивається з цієї землі, мова золотої бджоли й вишневого цвіту, над яким вона в’ється.

Мова єднає між собою різні покоління людей, вона передається як заповіт, як найдорожча спадщина.  26 вересня  2011 року  Парламент Угорщини прийняв рішення на законодавчому рівні щороку відзначати День угорської мови 13 листопада.

Вона нам рідна, як мама і тато, як та земля, на якій ви зростаєте. Бо це мова, яку ми всі чуємо змалку, якою ми промовили перші слова. Ця мова зрозуміла і рідна всім нам. Бо без мови немає народу. І так само, як у кожної людини є одна мама, так і мова рідна лише одна. Людина може знати дві, три і більше мов, але рідною залишається Материнська мова.

Свято присвячене Дню угорської мови було проведено 13 листопада  бібліотекарем сектору угорської літератури Виноградівської ЦРБ Меланчук Г.Й. для учнів 6-го класу Виноградівської ЗОШ №3 ім. Ж.Перені. Учні познайомились із історією виникнення та  першою письмовою пам’яткою угорської мови. Захід доповнили вірші відомих угорських поетів Костолані Дежева, Ременік Шандора, Фюшт Мілана. Учні із великим задоволенням взяли участь у мовознавчих  іграх.

Залишити відповідь