Чарівна ніч на Андрія – в бібліотеці тусять

Сьогодні ми живемо в чудовий час, користуємося досягненнями науки і техніки, маємо швидкий доступ до будь-якої інформації, озброєні ґрунтовними знаннями, чимало вміємо, а ще не так давно люди жили зовсім по-іншому.

Вони багато фізично працювали, щоб забезпечити себе всім необхідним для життя, виконували різні роботи, про які ми сьогодні і не здогадуємось, та й відпочивали зовсім не так, як ми тепер.

Але всі кращі надбання нашого народу: звичаї, традиції, пісні, думи не пропали. Вони збереглися і донині в генетичній пам’яті, в культурі, в побуті, у нашому серці, як щось дороге і трепетне, притаманне тільки нам, українцям.

Із зимовими святами пов’язано багато різноманітних звичаїв, обрядів. Адже усі з трепетом чекаємо на Різдвяну казку з запашною кутею, з дзвінкою колядою та щедрівкою…   Що вже й казати про  прихід Святого Миколая.

Одним з найбільш найвеселіших свят є день Андрія, коли за українським звичаєм молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави.

Хто такий Андрій, чому Первозванний?

Чому в день християнського святого звичаї і обряди мають дохристиянський характер: гадання на майбутню долю, заклинання?

Демонстрація ворожінь.

Співанки народні та колядки.

Грудень – місяць, у якому найбільше свят. «Від Романа до Йордана» – є така гарна приказка про свята, які супроводжуватимуть нас майже пів зими. 

Ну і, звичайно, свято Миколая.

Власне, після інформ-обрядової екскурсії наших предків  в святкуванні Андрія глядачі мали можливість  переглянути виставу «Чарівна ніч» від Виноградівського театру ляльок  за мотивами п’єси   Оксани Фулитко «Святий Миколай».

Творча команда вразила професійною постановкою: художник – Анастасія Терещенко, звукорежисер – Віктор Джангіров, режисер – Василь Югас;  постановник – Вікторія Югас, Керівник – Наталія Югас; актори – Людмила та Анна  Гасиджак, Кароліна Лукач, Рома Колька

Учасниці  громадської організації ім. Олени Теліги  потішились і виставою і повечорничили…

Дійство «Чарівна ніч на Андрія»  відбувалось в читальній залі Виноградівської районної бібліотеки 12 грудня 2019-го.

Залишити відповідь