Мамі чарівника в окулярах незабаром 55

Гадаю немає такої людини у світі яка не знає хто такий Гаррі Поттер.

Навіть не віриться, що ним захлопуються ось уже більш ніж 20 років, як діти так і дорослі.

Пригадую себе в дитинстві, як я очікувала на друк нової книги, до того ж не так легко було її придбати, без черги в книжковому магазині не обходилось, а потім мерщій до дому, щоб чим швидше поринути у магічний світ Хоґвартса з неймовірними героями. По-секрету скажу, що перечитувала книги Гаррі Поттера вже в дорослому віці, і з неменшим задоволенням поринула разом з героями в пригоди.  Тепер і донечка є фанаткою книг та фільмів про Гаррі Поттера.

Та чи знаєш ти кому ми повинні завдячувати, що діти усього світу полюбили книги та процес читання?

Мамою чарівника в окулярах є британська письменниця Джоан Роулінг. Ось за декілька днів, а саме 31 липня письменниці виповниться 55 років.

Джоан ще змалечку почала писати і завжди мріяла стати письменницею. Її батьки дуже любили читати, тому в їхньому будинку в Чепстоу була гарна бібліотека. Першу свою «книжку» Дж. К. Ролінґ написала ще в 6-річному віці. Це була історія про кролика, якого звали Кролик.

Ідея Гаррі Поттера прийшла до письменниці в поїзді, яким вона їхала з Манчестера до Лондона. За словами Дж. К. Ролінґ, «образ Гаррі Поттера просто з’явився в мене в голові, і коли я прибула на вокзал Кінґс-Крос, чимало персонажів книжки були вже цілком сформовані».

Протягом наступних п’яти років вона робила начерки сюжетів кожної із семи книг. Першу книжку «Гаррі Поттер і філософський камінь» світ побачим в 1997 році.

Мушу зазначити, що нелегкий був шлях до всесвітньої слави, адже перед виходом роману “Гаррі Поттер і філософський камінь” письменниці відмовило 14 видавничих агентств. Ніхто не хотів друкувати історію про хлопчика-чарівника, яку написала жінка. Тому авторці довелося скоротити Джоанна до Дж., аби книгу швидше розкупили. На сьогоднішній день книги  перекладені близько 80-ма мовами світу, зокрема, й українською.

З «потероманією» у наше життя прийшлов новий вид спорту. У світі Гаррі Поттера, квідич – це магічний вид спорту, в який грають на летючих мітлах. Серед іншого інвентарю – бладжери, квафели і золотий снич (крихітний м’ячик із крильцями).

В реальному світі гравці у квідич обходяться без магії та мітел. Але решта атрибутів присутні – бладжери, квафели і золотий снич (його роль виконує гравець у жовтій футболці з “хвостиком”, прикріпленим до шортів).

Нині Джоан Ролінґ чи не найбагатша британська жінка-мільйонер. Вона стала однією з найоплачуваніших жінок у Великобританії, увійшовши в п’ятнадцятку найвпливовіших осіб шоу-бізнесу. Ролінґ зізнається, що навіть і не мріяла про такий приголомшливий успіх. «Єдине, на що я сподівалася, це на гарний відгук у якійсь центральній газеті. Це було вершиною моїх мрій», – зізнається письменниця. 

Я впевнена на 100%, що у Вас прокинувся апетит до магічних книг про Гаррі Поттера, і втамувати голод пропоную в нашій книгозбірні.

Дивитись відеофрагмент

Рената Голубка,

бібліотекарка юнацького абонементу Виноградівської ЦРБ

Залишити відповідь