Márai program – поповнення угорськомовного фонду Виноградівської ЦРБ

У період з 2012 по 2020 роки сектор угорської літератури Виноградівської центральної бібліотеки збільшив свій книжковий фонд новими книгами завдяки програмі Márai.

A Nagyszőlősi Járási Könyvtár magyar irodalom szektora  2012 és 2020 között  új könyvekkel gyarapitotta könyvállományát a Márai – programnak köszönhetően.

A program célja: a nemzeti kultúrkincs megőrzése, a hazai és a határon túli magyar kiadók által megjelentetett, értéket képviselő könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a hazai és a határon túli könyvtárakon keresztül; az olvasáskultúra fejlesztése; a kortárs magyar szerzők támogatása és megismertetése. A program legfontosabb célcsoportját az olvasók alkotják, a Márai-program a kiadók és könyvtárak közös támogatásával az ő hozzáférési lehetőségeiket kívánja javítani.

A program révén lehetőségünk nyílt arra, hogy értékes magyar nyelvű könyvekkel újítsuk fel a magyar részleg könyv állományát. Összesen 610 könyvvel újultunk, köztük szépirodalmi művel és  tényirodalmi, vagyis szakirodalmi kiadvánnyal gyarapodott a szektor. Nagyon fontos, hogy ezek értékes, meglehetősen drága, új könyvek. Olyan kiadványok, amelyek tartós értéket képviselnek a könyvtárunkban. A könyveket listákról választottuk ki a megadott összeghatárig. A szépirodalmi művek esetében gondot fordítottunk arra, hogy az új gyermekkönyv  állományát is bővítsük. Sok szép és értékes gyermekkönyvet választottunk, valamint klasszikus és kortárs magyar irodalmat, illetve világirodalmi műveket a felnőtt olvasóink  számára. Nagy gondot fordítottunk a szakirodalom megújítására, ami érthető is, mert elég régi már a magyar részleg  szakállománya. Ezek 30-40 éves lexikonok és szakkönyvek, amelyek nem a legújabb és legkorszerűbb szemléletűek. Nagyon örülünk, hogy gyönyörű szakkönyvekkel tudtuk bővíteni a könyvállományt, köztük lexikonokkal, enciklopédiákkal és más kiadványokkal. Ezek között van mitológiai enciklopédia és bibliai jellegű lexikon gyerekek számára. Sok művészettörténeti témájú kiadványt választottunk, amelyek a reneszánsz, a gótikus, a barokk és a klasszicista, illetve a római művészetet mutatják be. Továbbá művelődéstörténeti és zenei jellegű könyveket is kaptunk, az utóbbiak között van zenei lexikon és zenetörténet gyerekeknek. A szakirodalmi könyvek esetében is gondot fordítottunk arra, hogy a gyermekek számára készített szakirodalom is helyet kapjon a válogatásunkban. Emellett nyelvészeti könyveket is beszereztünk, köztünk magyar szókincstárat, a magyar nyelvvel foglalkozó szakkönyvet, szinonimaszótárt, illetve retorikai témájú lexikont. Kiemelném, hogy hangoskönyveket is választottunk a gyerekek és felnőttek részére is. Ezzel elkezdtük megalapozni a magyar irodalom szektor hangoskönyv-állományát is. A hangoskönyveket a könyvtárban lehet meghallgatni. 

Детальніше ознацомитись з новими книжковими надходженнями можна за посиланням

Габріелла Меланчук,

бібліотекар сектору угорської літератури Виноградівської ЦРБ

Залишити відповідь