Безпечний простір – «ВільноХаб» при Виноградівській книгозбірні

Українське суспільство сьогодні переживає чергову кризу у наслідок воєнної агресії росії проти України.. У зв’язку з цим складні  проблеми мають і діти і дорослі і усі вони потребують допомоги .   Мова не лише про допомогу в задоволенні базових життєвих потреб , але це і допомога у відновленні  психоемоційного стану, соціально-психологічній адаптації внутрішньо переміщених осіб , формування життєстійкості, виховання творчої особистості, здатної самостійно мислити та приймати нестандартні рішення, висувати оригінальні ідеї.

Саме західні та центральні регіони України стали місцем величезної концентрації переміщених українців, які приїжджають з регіонів, де спостерігається тимчасова окупація та бойові дії. Зокрема, серед переміщених осіб багато молоді та людей з дітьми, які потребують психосоціальної та емоційної підтримки, місця для пошуку роботи, продовження онлайн навчання, інших інформаційних та освітніх послуг. Зараз для всіх переселенців актуальне питання — як відновити контроль над своїм життям ?.

У відповідь на перелічені виклики, Виноградівська центральна публічна бібліотека подала заявку на отримання грантової підтримки. В рамках програми “Мріємо та діємо” за ініціативи – “ВільноХаб”  книгозбірня стала переможцем на основі відкритого конкурсного відбору в Волинській, Вінницькій, Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях .«Мріємо та діємо» – 5-річна програма, спрямована на розвиток та підтримку молоді в Україні, створення сприятливого середовища, в якому молодь матиме можливість реалізувати свої мрії, ідеї та бачення розвитку країни.

Виноградівська книгозбірня має потенціал для максимізації свого впливу, надаючи необхідні послуги внутрішньо переміщеним особам, які наразі перебувають у  Виноградівській територіальній громаді. Найголовніше — налагодити людський контакт. Для цього не треба бути психологом. Варто просто щиро прагнути допомогти. Бібліотека як інформаційний центр громади спільно із ініціативою  «ВільноХаб» спрямовує зусилля  на  забезпечення  інформаційних та навчальних потреб у громаді у зв’язку із війною та її гуманітарними наслідками. «ВільноХаб»-  це публічні простори нового типу, де можна в рамках однієї локації консолідувати всі зусилля для розвитку культурних та соціальних проєктів для територіальної громади. Приємно, що багато  внутрішньо переміщених осіб різних вікових категорій стали активними користувачами бібліотек, налагодили партнерську співпрацю . Жінки і діти з числа  внутрішньо переміщених осіб є активними учасниками  різноманітних  заходів в рамках  проєкту , що сприяє  їх психосоціальній адаптації, зміцненню соціальних зв’язків та потреб шляхом спілкування з місцевими жителями,  а також можливостей для неформального навчання та розвитку.

У рамках ініціативи відбуваються різноманітні заходи, створюючи простір для комунікації, взаєморозуміння і підтримки серед місцевих мешканців громади і переміщених осіб, таким чином посилюючи згуртованість громади і запобігаючи конфліктам.

Завдяки  ініціативи, центральна публічна бібліотека поповнилася чисельною кількістю матеріалів для творчості та розвитку – малювання, ліплення, майстрування, вишивання, а також настільні ігри для дітей, молоді та дорослих. Порушився ритм центральної бібліотеки для дорослих, бо  будні  бібліотеки сповнені дитячим сміхом та галасом. Щовівторка та щочетверга з 14.00-16.00 к.ч. батьки ВПО мають можливість скористатися послугою “Бібліоняні”, тобто безкоштовно залишити свої діток у бібліотеці де дітки беруть участь у роботі лялькового театру, різноманітних  майстер-класах, інтерактивних іграх, зможуть  переглядати  мульт\художні фільми для дітей та юнацтва. Протягом занять дітки розвивають свої комунікативні навички, емоційно-вольову саморегуляцію, вчаться відновлювати свій психоемоційний стан, звертатися по допомогу ,в разі надскладної ситуації ,та допомагати іншим. Емоції діток ВПО засвідчували, що їм сподобався такий вид дозвілля, адже це допомогло хоча б на мить забути жахіття війни, розвіяти їхній сум за покинутим домом і подарувати хоча б крихту тепла та радості.

Кожен учасник занять   має нагоду проявити свою фантазію та уяву, поринути в затишну атмосферу ароматного чаю, поласувати смаколиками ,відволіктися від сумних думок і переживань.

Команда бібліотекарів та залучених помічників з когорти ВПО проходять онлайн навчальні заходи, отримують консультаційну та менторську підтримку щодо послуг, які є нагальними, а також отримують методичну підтримку у вигляді друкованих та електронних матеріалів з таких тематик як психосоціальна підтримка, протимінна безпека, творчість та креатив, медіаграмотність, кібергігієна, працевлаштування, діалог та порозуміння, тощо.

А поки ми не знаємо коли закінчиться війна- треба продовжувати жити і пам’ятати, що українці не одні в цьому горі війни.   Реалізація проєкту у громаді допомагає  ВПО з цим впоратись ,бо  вона  сприяє адаптації внутрішньо переміщених осіб до нових реалій життя,  надає можливість отримувати психосоціальну та емоційну підтримку, неформальну освіту, необхідну інформацію для адаптації на новому місці проживання і працевлаштування.

Кажуть, що бібліотеки вмирають – це неправда, не вірте, адже бібліотеки живуть! А щоб вони жили ще краще, ще активніше, а діти читали – ми робимо все можливе, залучаючи їх до наших інформаційно-просвітницьких заходів.

Виноградівська книгозбірня спільно з проєктом “ВільноХаб” запрошують всіх бажаючих для корисного та актуального відпочинку.

 

Мар’яна Марушка- координатор простору  “ВільноХаб” при Виноградівській центральній публічній бібліотеці №1 в рамках програми “Мріємо та діємо”.

 

Залишити відповідь