Könyvajánlo: «A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények»

Csodálatos ajándékot kapott a Nagyszőlősi Központi Közkönyvtár az Országos Széchényi Könyvtártól – Tóth Endre «A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények»  korona-albumát. Megjelenés éve: 2018.
A kötet szerzője Tóth Endre régész, koronakutató, a történettudomány kandidátusa, az MTA doktora – aki már első szemináriumi dolgozatát is a koronázási jelvényekről írta – több évtizedes kutatásait összegzi ebben a műben. Ő az egyike azoknak a kiválasztottaknak, akik érinthették a Szent Koronát:

„…miután először a kezembe vettem, hát, bizony megható élmény volt […] azután másfél hónapon keresztül minden nap megismétlődött, körülbelül napi öt órában, mikor Szelényi Károly a fotókat készítette a koronáról […] a korona keresztcsúcsától az aljáig olyan részleteket láthattam, amiket előttem soha senki sem…”

A könyv elsődleges célja a koronázási jelvények pontos tárgyi leírása, ezt szolgálja a több mint száz csodálatos, modern technikával készült, új fénykép. A kiváló minőségű nagyítások a korábbiaknál sokkal nagyobb részletgazdagsággal ábrázolják az ereklyéket. Az illusztrációk minden apróságot jól megmutatnak, a díszítések különféle módozataitól a zománcképek legkisebb részletéig minden titokba beavatják az olvasót. Teljes szépségében láthatjuk a korona mellett a jogart, az országalmát, a koronázási kardot és a koronázási palástot, amely valóban XI. századi emlék, és amelyről igen részletes tanulmányt olvashatunk.

A magyar Szent Korona – Európa legrégibb felségjelvényeinek egyike – 2000 január 1-jén került elhelyezésre az Országház Kupolacsarnokában. Az ezeréves államiságot és a nemzet egységét jelképező ereklyénket évente több százezer látogató keresi fel. Akik nem jutnak el a korona megtekintésére, azoknak Tóth Endre kötete varázsolhatja otthonába a legértékesebb nemzeti kincseket.

               Meghívjuk Önt a Központi Könyvtár magyar irodalom részlegére, ahol részletesebben megismerheti korona-albumát.
Exif_JPEG_420

Залишити відповідь